Στην ιστορία του πολιτισμού, η ανάγκη του ανθρώπου για καταγραφή των ιστορικών γεγονότων αλλά και σημαντικών προσωπικών στιγμών, αισθημάτων και αναζητήσεων φαίνεται να μην ικανοποιήθηκε πλήρως μέσω του γραπτού και προφορικού λόγου. Υπήρχε πάντα η ανάγκη για την αποτύπωση εικόνας, της οποίας η δύναμη δε μπορούσε να αντικατασταθεί από τη χρήση λέξεων. Η γνωστή φράση «μία εικόνα ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις» εκφράζει περιεκτικά την ανάγκη αυτή του ανθρώπου. Η ανθρώπινη αυτή επιθυμία και επιδίωξη υλοποιήθηκε στα μέσα του 19ου αιώνα με την εφεύρεση της φωτογραφίας. Έτσι, έγινε κατορθωτό να αποτυπωθούν στο χαρτί εικόνες της καθημερινής ζωής, ανεξίτηλες στο χρόνο.

Η φωτογραφία είναι σημαντική ως μέσο οπτικής επικοινωνίας. Η ιστορία της φωτογραφίας ως τέχνη, εστιάζει στις φωτογραφίες ως αντικείμενα τα οποία αποκτούν υπόσταση μέσω της αισθητικής τους ποιότητας. Η φωτογραφία πρέπει να γίνει κατανοητή ως σύμβολο αυτού που απεικονίζεται και προσφέρει μία ιδιαίτερη μορφή αντίληψης. Για πολλούς, η γοητεία του μέσου είναι η δημιουργική του δύναμη, μαζί με την ακρίβεια της καταγραφής. Αναμφισβήτητα ένα από τα κύρια πολιτιστικά χαρακτηριστικά του αιώνα που πέρασε (20ου), αλλά και των αρχών του 21ου, είναι η επικοινωνία μέσω των εικόνων.

Έναρξη Μαθημάτων Φωτογραφίας και Υποβρύχιας Φωτογραφίας - Οκτώβριος 2018

Στο ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης λειτουργεί Τμήμα Φωτογραφίας και Υποβρύχιας Φωτογραφίας. Επικεφαλής του εργαστηρίου είναι ο βραβευμένος φωτογράφος Ιωάννης Σταματιάδης.

Οι φοιτητές του ΤΕΙ μπορούν να έλθουν σε επαφή με την τέχνη της φωτογραφίας θεωρητικά και πρακτικά σε ένα εργαστήριο που έχει ως στόχο την προώθηση της τέχνης της φωτογραφίας γενικότερα, όσο και της τέχνης της υποβρύχιας φωτογραφίας.

Το εργαστήρι φιλοξενείται στο χώρο του μεγάλου αμφιθεάτρου. Διαθέτει δική του αίθουσα (αίθουσα δημιουργικής απασχόλησης και φωτογραφίας), σκοτεινό θάλαμο και στούντιο φωτογραφίας. Οι ενδιαφερόμενοι διδάσκονται την τέχνη και χρήση των αναλογικών και ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών, εμφάνιση σκοτεινού θαλάμου, προγράμματα επεξεργασίας της φωτογραφίας, τρόπους φωτογράφισης, χρήση πολυμέσων, τομείς και δράσεις της φωτογραφίας, εξειδίκευση σε όλους τους τομείς της φωτογραφίας (διαφημιστική φωτογραφία, φωτορεπορτάζ  η φωτοειδησεογραφία, καλλιτεχνική φωτογραφία, φωτογραφία στούντιο, αρχιτεκτονική κ.λπ.).

Το εργαστήρι φωτογραφίας συνεργάζεται με το Πανελλήνιο Κέντρο Υποβρύχιας Φωτογραφίας Έρευνας και Τεχνολογίας δημιουργώντας τμήματα φωτογραφίας για κάθε είδους φωτογράφιση. Τα τμήματα φωτογραφίας και υποβρύχιας φωτογραφίας μπορούν να τα παρακολουθήσουν οι εραστές της τέχνης που θέλουν να εκφράσουν τις ανησυχίες τους και να δημιουργήσουν μέσα από τη φωτογραφία. Μπορούν να εγγραφούν φοιτητές αλλά και όσοι θέλουν να ασχοληθούν με την τέχνη της φωτογραφίας.

Η διοργάνωση των μαθημάτων φωτογραφίας και υποβρύχιας φωτογραφίας αποτελεί δραστηριότητα του ΠΚΥΦΕΤ και του ΤΕΙ ΑΜΘ και είναι δωρεάν για όλους. Εκτός από τα θεωρητικά μαθήματα, γίνονται και εκδρομές για την πρακτική εξάσκηση της φωτογραφίας. Οι εκδρομές πραγματοποιούνται στην πόλη της Καβάλας αλλά και εκτός πόλης, σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Την άνοιξη, το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο και όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν πραγματοποιούνται εξορμήσεις και σε παραθαλάσσιες περιοχές για την εξάσκηση στην υποβρύχια φωτογραφία.

Ο υπεύθυνος του Τμήματος
Ιωάννης Σταματιάδης

Δείτε παρακάτω ενδεικτικές φωτογραφίες φοιτητών του Τμήματος Φωτογραφίας από εκδρομή στη λίμνη Κερκίνη.

ΤΕΙ ΑΜΘ

2510462177

2510462148

www.teiemt.gr

info@teiemt.gr

ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

2510462328 

2510462317

noc.teikav.edu.gr

noc@teiemt.gr

ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ

2510462361/362

2510462364

Σύνδεσμος

 sitisi@emt.ihu.gr stegasi@emt.ihu.gr

 

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ

2510462151

2510462352

work.teiemt.gr

work@teiemt.gr

Copyright © 2015 - 2016 ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης | Ανάπτυξη ιστοσελίδας: Cloudmate Web Services