Τμήμα Μηχανικών Πετρελαίου και Μηχανολόγων ΜηχανικώνΑγαπητοί φοιτητές/υποψήφιοι φοιτητές,

Σας καλωσορίζω στο Τμήμα Μηχανικών Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου και Μηχανολόγων Μηχανικών, το οποιο είναι ο μοναδικό Τμήμα στην Ανώτατη Εκπαίδευση στην Ελλάδα με τη συγκεκριμένη κατεύθυνση σπουδών.

Το Τμήμα περιλαμβάνει δύο (2) εισαγωγικές κατευθύνσεις: Την κατεύθυνση «Μηχανικών Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου» και την κατεύθυνση «Μηχανολόγων Μηχανικών». Οι εισαγωγικές αυτές κατευθύνσεις είναι απόρροια των μεταρρυθμίσεων του Υπουργείου Παιδείας από το καλοκαίρι 2013 με την παράλληλη λειτουργία του Τμήματος Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου με το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και επιλέγονται από τους ίδιους τους υποψηφίους πριν από την εγγραφή τους στο Τμήμα.

Στην κατεύθυνση των Μηχανικών Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου κύρια αντικείμενα σπουδών αποτελούν το (αργό) πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, συχνά αναφερόμενα με την κοινή ονομασία υδρογονάνθρακες. Οι υδρογονάνθρακες είναι δημιουργήματα της φύσης μετά από διαδικασίες πολλών χιλιάδων ετών. Βρίσκονται «αποθηκευμένα» στο υπέδαφος σε χώρους δύσκολα ανιχνεύσιμους και προσπελάσιμους. Η εύρεση και η εξόρυξή τους αποτελούν τα πρώτα στάδια της «πορείας» των πολύτιμων αυτών μειγμάτων. Έπεται η μεταφορά και επεξεργασία τους, για να χρησιμοποιηθούν στην συνέχεια σε πολλές πτυχές της ζωής μας. Το γνωστικό αντικείμενο της κατεύθυνσης των Μηχανικών Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου είναι ιδιαίτερο, διότι παρέχει γνώση σε όλο το φάσμα των υδρογονανθράκων, από την έρευνα, εξόρυξη, μεταφορά, επεξεργασία, αποθήκευση έως την τελική τους χρήση.

Το Τμήμα αναφέρεται από το Διεθνές Επιμελητήριο Μηχανικών Πετρελαίου, έχει δε αξιολογηθεί κατ' αριστεία στα πλαίσια της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΑΔΙΠ) από διεθνούς κύρους επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Berkeley ΗΠΑ, από το Πανεπιστήμιο City του Λονδίνου, από το Πολυτεχνείο της Ζυρίχης καθώς επίσης από εμπειρογνώμονα της Βιομηχανίας Φυσικού Αερίου. Οι απόφοιτοι του Τμήματος εργάζονται σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη με υψηλές αμοιβές.

Σχετικά με την κατεύθυνση των Μηχανολόγων Μηχανικών, το περιεχόμενο σπουδών του Τμήματος καλύπτει το γνωστικό αντικείμενο του Μηχανολόγου Μηχανικού του Τεχνολογικού Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, που είναι τόσο ευρύ αλλά ταυτόχρονα και απαραίτητο σε όλους τους τομείς Βιομηχανικής Παραγωγής, Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Υλικών και Κατεργασιών, Συντήρησης και Ασφάλειας. Για τη λειτουργία της κατεύθυνσης διατίθεται επαρκής κτιριακή υποδομή επιφάνειας 5700 τ.μ. στο campus του Ιδρύματος, ενώ την υλικοτεχνική του υποδομή συγκροτούν και 22 εγκατεστημένα εργαστήρια.

Με την ολοκλήρωση των σπουδών τους, οι πτυχιούχοι της κατεύθυνσης Μηχανολόγων Μηχανικών αποκτούν τις απαραίτητες επιστημονικές και τεχνολογικές γνώσεις και ικανότητες, έτσι ώστε να μπορούν να ασχολούνται σε όλους τους τομείς του γνωστικού αντικειμένου τους, είτε ως αυτοαπασχολούμενοι, είτε ως υπεύθυνοι ή στελέχη σχετικών επιχειρήσεων, οργανισμών και υπηρεσιών. Ειδικότερα ο πτυχιούχος Μηχανολόγος Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης είναι σε θέση να εφαρμόζει σύγχρονες επιστημονικές και τεχνολογικές μεθόδους στην εκπόνηση μηχανολογικών μελετών, σχεδιάζει, αναπτύσσει, συντηρεί και επιβλέπει τη λειτουργία μηχανολογικών εγκαταστάσεων και βιομηχανικών συστημάτων παραγωγής, μελετά και εφαρμόζει κανόνες ασφαλείας σε μηχανολογικές εγκαταστάσεις.

Ο Προϊστάμενος του Τμήματος,
Καθηγητής Ευάγγελος Καργιώτης

ΤΕΙ ΑΜΘ

2510462177

2510462148

www.teiemt.gr

info@teiemt.gr

ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

2510462328 

2510462317

noc.teikav.edu.gr

noc@teiemt.gr

ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ

2510462361/362

2510462364

Σύνδεσμος

 sitisi@emt.ihu.gr stegasi@emt.ihu.gr

 

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ

2510462151

2510462352

work.teiemt.gr

work@teiemt.gr

Copyright © 2015 - 2016 ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης | Ανάπτυξη ιστοσελίδας: Cloudmate Web Services